Saturday, May 5, 2007

[film/movie] Florian Henckel von Donnersmarck - Das Leben der Anderen

Letnik 2006. Dvajseta obletnica Černobila. Obletnica mnogih reči, kot je vsako leto presunljiva obletnica tega, da na spregled še ni konca sveta. Hudič frdamani.
Kakorkoli - pričujoči nemški film postavlja mnogo spomenikov. Nekaj tudi takih, ki bi lahko porušili Leninov mavzolej, vsaj če bi prišli v roke nevednemu težkokategornemu govedu. Postrani se malček romantično norčuje iz vzhodnonemške ureditve med 2. sv. vojno in padcem berlinskega zidu. Rahlo direktno ječi pod jarmom ljubezni in po-želenja. Prav po žensko noseč od dobrega scenarija na nekaterih ključnih mestih pade pod križem, nekako toliko pogosto, kot je to počel oni sporni mizar iz Nazareta. Ne morem pa si kaj, da ne bi po koncu imel malo trdega zaradi melanholične igralke; njenega tipa, rahlo bledega "undercover" dramatika; potem nadalje zaradi pritlikavega kujona, ki na kar dovolj bizaren način menjuje razpoloženje, seveda na mikro ravni; zavoljo preočitnega ministra za kulturo in nekaj drugih počasnih zmenetov pa idealni ambient pade.
Žal mi je za tistih nekaj škrbin, ki odpirajo možnosti. In nemški film zadnje čase sploh ni slab, kar se mene tiče in kar se od mene videnega repertoarja tiče... Ampak seveda, nisem videl ravno veliko, saj kovačeva kobila - nikoli pravilno ne dokonča stavka.

[ENG] Have a look. After all, you are probably English or at least speak that language. And that is a sufficient reason to do something about it.

No comments: